TÉLIKERT – BUDAPEST

Home » TÉLIKERT – BUDAPEST
télikert Budapest

Megrendelőnk penthouse lakásának egyik teraszát kívánta fűthető, lakószobává, télikertté alakítani.

A télikert téglalap alapterületű, hátsó falát a lakás adja, melyhez csatlakozik a szerkezet, egyik oldalán téglafalhoz épült. Az elülső homlokzaton 1,0 méter magasságú attikafalra ül a szerkezet, a negyedik oldalon pedig a terasz-télikert kapcsolat valósul meg.

A télikert 7,3 méter széles, 2,5 méter mélységű, homlokzati magassága 2,2 méter. A tetőszerkezet kinyúló födémhez csatlakozik, így vetületi mérete 7,8 x 1,3 méter. A télikert tető és oldalfal szerkezete is alumíniumból készült, a héjalóanyag mindkét esetben kétrétegű üveg, a tetőben természetesen biztonsági ragasztott.

A gyártás során fontos szempont volt, hogy a szétszedett télikert profilok maximum 3,3 méter hosszúak legyenek, ugyanis a lépcsőházban csak így volt megoldható a feljuttatásuk, és a Megrendelő megtiltotta az épületen kívüli anyagmozgatást.

A vázszerkezet felállítása után ellenőrző üveg- és nyílászáró méretfelvétel után az üvegek megrendelése és a tolóajtók gyártása következett.

A hosszú, elülső oldalra 8/6 jelű alumínium teleszkópos tolóablakot rendelt Megrendelőnk. Az oldalfalat ennek megfelelően 8 mezőre osztottuk, melyből 6 tolóajtó szárny (3 jobbra – 3 balra) nyitható a két szélső fix mező elé. Így a nyílás háromnegyed része tehető szabaddá.

A télikert-terasz kapcsolathoz az oldalfalra is tolóajtót építettünk be, a megfelelő szellőzés érdekében 2 db hőhídmentes alumínium résszellőző is elhelyezésre került a télikert tetőszerkezetében.

Az üvegek és nyílászárók beépítése után a szerkezetet átadtuk, ahol a hideg idő beállta ellenére is folytatható a belső felújítás, azaz burkolás, festés és egyéb munkálatok.