Télikert

Home » Termékek » Télikert

A TÉLIKERT ELŐNYEI

Nem véletlenül láthat egyre több télikertet az országban vagy a világban. Tulajdonosaik már rájöttek arra, hogy egy télikert olyan előnyöket hordoz, melyek máshogy nem érhetők el. Az alábbiakban összegyűjtöttünk:

  • Egy télikerttel jelentős mértékben bővítheti otthona lakóterét, kibővítheti nappaliját, vagy akár egy új helyiséget varázsolhat a házába, benne elhelyezve kényelmes bútorait, egyéb berendezési tárgyait.
  • Egy télikert révén megfelelően kihasználhat egy egyébként kevésbé vagy rosszul hasznosítható teraszt, mely innentől kezdve szinte egész évben kellemes klímával várja Önt, hogy megpihenjen ragyogó üvegfalai között.
  • Egész évben élvezheti a kellemes, mediterrán klímát a télikertjében, nem kell ehhez egzotikus tájakra utaznia. Télikertjeink lakó célra alkalmasak, azaz télen fűthetők, nyáron hűthetők, szellőzéssel és árnyékolással megfelelően temperálható a hőmérsékletük.
  • Élettel veheti körül magát, oxigént termelő, zöld növények között kapcsolódhat ki, pihenheti ki a stresszes hétköznapokat. Régen a télikerteknek elsősorban kert funkcióját használták ki, mára már nem ez a fő cél egy télikerttel, mégis sokat jelenthet életminőség szempontjából a pihentető, zöld környezet.
  • Télikertjeink révén több napfényhez, így több D-vitaminhoz jut, mely jótékonyan befolyásolja fizikai és pszichés egészségét, közérzetét, javítja hangulatát, csökkenti a mindennapi stresszt, erősíti állóképességét és immunrendszerét.
  • Ráadásul egy télikert energiatakarékosabbá is teszi a házát, hiszen a napenergia passzív alkalmazása révén jelentős mértékű energiamegtakarítást érhet el, otthona javuló hőháztartása miatt.

MIRE FIGYELJEN TÉLIKERTJE TERVEZÉSÉNÉL?

Ki ne szeretné az előbb felsorolt előnyöket élvezni? Ugyanakkor vannak olyan technikai részletkérdések, melyekkel még az álmodozás szakaszában is érdemes tisztában lenni. Az egyik fontos kérdéskör a télikert tájolása.

Amennyiben egy már meglévő teraszon alakítaná ki télikertjét, akkor nincs túl nagy mozgástere a tájolást illetően, bár az árnyékolással és más tényezőkkel még nagyban alakíthat az adottságokon. Jó azonban tudni, hogy egy télikert nem úgy viselkedik, mint egy ablak, tehát nem olyan mértékben határozza meg a tájolás a lehetőségeket, mint egy üveg nyílászárónál. Egy télikertnek ugyanis van teteje és oldalfalai is, szintén üvegből, így bármilyen fekvésnek kiküszöbölhető a hátránya és hasznosítható az előnye.

Északi tájolás például nem előnyös ablakoknál, télikert esetében viszont ez teremtheti meg a legkiegyenlítettebb fényviszonyokat. További pozitívum, hogy pont az egyébként leghidegebbnek számító északi oldalt látja el plusz hővédelemmel. Északi tájolásnál elsősorban a hőszigetelésre kell nagyobb figyelmet fordítani. Ennek költségei azonban kompenzálhatók azzal, hogy a túlmelegedés nem számottevő, azaz kevésbé lényeges kérdés az árnyékolás, és kevesebb nyílászáró is elegendő lehet a télikerten.

Tapasztalataink szerint a legkedvezőbb fekvést a keleti jelenti, hiszen az éjszaka hidege után a hajnali napsugarak azonnal a télikertünket érik, és melegítik. Ugyanakkor a már valóban meleg délutáni időszakban sem melegszik túl a télikert, így itt megint csak kisebb figyelmet kell fordítanunk az árnyékolásra és a szellőztetésre.

Déli fekvés esetében minden bizonnyal szükség lesz komolyabb, azaz külső árnyékolásra, és nyílászárókkal kell biztosítani a megfelelő szellőztetést is. De ugyanez igaz a nyugati fekvésű télikertre is, mely mind közül a legmelegebb. Itt már speciális üvegszerkezetre, klímaberendezésre is szükség lehet az előbb említetteken túl. Ugyanakkor a déli és nyugati fekvés nagyon nagy előnye, hogy télen ezeknél a legnagyobb a hőnyereség, így több fűtési energia takarítható meg.

Az előbbiekből is látható, hogy a télikert egyfajta természetes klímaberendezésként működhet otthonában. Ezt a tulajdonságát használhatja ki még inkább azzal, ha a ház egyik belső tere és a télikert közé nagyméretű nyílászáró kerül. Ezt egészen addig nyitva tarthatja, amíg nem lesz kint túl nagy a hőség nyáron, esetleg farkasordító hideg télen. Ha becsukja ezt az üvegfalat vagy nyílászárót, akkor gondoskodhat a megfelelő hővédelemről, miközben a napsugarak akadálytalanul bejutnak a helyiségbe. A télikert természetesen télen és nyáron is használható, csak gondoskodni kell a megfelelő szellőztetésről, árnyékolásról, hűtésről, illetve a fűtésről.

A TÉLIKERT HŰTÉSE, FŰTÉSE, ÁRNYÉKOLÁSA, SZELLŐZTETÉSE

Miért is mondjuk, hogy egy télikert egész évben használható? Azért mert ma már nincs olyan évszak, amikor ne lehetne kellemessé tenni a klímát a télikertjében. Ez alapvetően az árnyékolás és szellőztetés megfelelő alkalmazásával érhető el, azonban bármikor bevethető fűtés, illetve a hűtés is a télikertben.

A SZELLŐZTETÉS ÉS LÉGKONDICIONÁLÁS

A télikert megfelelő szellőztetéséhez mindössze megfelelően elhelyezett és megfelelő méretű nyílászárókra, résszellőzőkre van szükség télikertjében, mely ideális esetben szinte teljesen kinyitható a kertjére, így a kellemesen meleg napokon teljesen átjárja a levegő, és Ön szinte a kertjében érezheti magát. De akkor sincs probléma, ha elered az eső, hiszen a tetőszerkezet megvédi Önt, sőt nagyobb vihar esetén könnyedén becsukhatja az oldalfalakat.

A legjobb és legtakarékosabb megoldás tehát, ha télikertjének klímáját jól elhelyezett nyílászárókkal alakítja, melyek optimális szellőztetést biztosítanak a melegebb időszakokban is. Ezek lehetnek az üvegfalakon elhelyezett ajtók és ablakok, tetőablakok, de akár szellőztető berendezések is, melyek pontos méretezés esetén biztosítják a megfelelő óránkénti légcsereszámot. Mindez természetesen kiegészíthető egy légkondicionáló vagy árnyékoló berendezéssel is, mely a melegebb napokon is használhatóvá teszi a télikertet.

AZ ÁRNYÉKOLÁS

A melegebb nyári napokon árnyékolással is sokat javíthatunk télikertünk klímáján. Árnyékolás, illetve a megfelelő szellőztetés nélkül télikertünk üvegházként működik, amit jól ki is használhatunk a hidegebb napokon, nyáron azonban érthető módon szeretnénk elkerülni. Ez a probléma megoldható megfelelő árnyékoló megoldásokkal, melyek használatával elbújhatunk a perzselő nyári napsugarak elől a kellemes hűvösben.

A TÉLIKERT FŰTÉSE

Végül ejtsünk pár szót a télikertek fűtéséről, mely szintén megoldható, és amelyre ma már jól bevált megoldások szolgálnak. A lehetőségek köre széles: hideg időben akár radiátorral, akár hőlégbefúvóval, akár szegélyfűtéssel is megoldható a helyiség melegen tartása. A fűtés megtervezésénél megint csak fontos a méretezés, hiszen ennek hiányában nem tudjuk hatékonyan elérni a megfelelő hőfokot, ami nem csak energiatakarékosság szempontjából okoz gondot, hanem közérzetünket is negatívan befolyásolja.

Alkalomszerűen használt, vagy nem szigetelt télikertek esetén infrafűtést javasolunk, melynek működtetése alapvetően költségesebb, azonban ezen berendezések nem a levegőt, hanem az infrasugárzással érintkező testeket melegítik. A télikertet a fűtés bekapcsolása után egyből melegnek érezzük, és a berendezést elégséges csak addig működtetni, amíg a télikertben tartózkodunk.

HOGYAN VÁLASSZON TÉLIKERTET?

Télikerteknél azért merülhet fel a választás kérdése, mert egyrészt különböző anyagok felhasználásával építhetők: alumínium, műanyag, fa, acél, másrészt pedig különböző méretek és formák kialakítása lehetséges. Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai, de az is meghatározható, hogy melyik a legjobb megoldás az Ön számára.

A TÉLIKERTEK ANYAGAI

Amit tudnia kell, hogy egy acélból készül szerkezet kifejezetten stabil és erős megoldás, miközben olcsó, viszont erre az anyagra jellemző a korrózióhajlam, valamint az, hogy igen nehéz hőhídmentes megoldást kialakítani. Ez az oka annak, hogy lakáscélú télikert gyártására ma már nem alkalmazunk acélt.

A leginkább természetközeli megoldás a fa, azonban ennek az anyagnak a legmagasabb az ára, ráadásul folyamatos karbantartást igényel. A fa ugyanis felveszi a nedvességet a levegőből, illetve leadja azt, ami károsítja a felületét. Télikertek építésénél így is csak a jó minőségű, rétegragasztott fa jöhet szóba, ez pedig magassá teszi a költségeket is.

Lényegesen olcsóbb megoldás a műanyag profil, ugyanakkor ezt cégünk kizárólag homlokzati elemek gyártásánál alkalmazzuk, elsősorban stabilitási okokból. A műanyag profilok merevségét belső acél merevítés biztosítja, cégünk 75 mm-es beépítési mélységű, 6 légkamrás profilrendszert alkalmaz.

A legszélesebb körűen, legrugalmasabban használható anyag télikertek készítésénél az alumínium. Bármilyen méret és forma kialakítható a könnyű, magas szilárdságú alumínium profilokból. Az időjárás viszontagságaira a legkevésbé sem érzékenyek, nem igényelnek felületkezelést, és gyakorlatilag örök életűek. Ugyanakkor porszórással bármilyen színűre festhetők. Valamennyi alapanyag közül alumíniumól építhető a legtartósabb és legkecsesebb vázszerkezet.

A TÉLIKERT MÉRETE ÉS FORMÁJA

A következő kérdés, hogy milyen méretű és formájú legyen a télikertje. Kialakítását alapvetően az Ön igényei, a télikertjétől elvárt funkciók és tulajdonságok, a környezeti adottságok és a költségek határozzák meg. Mérete a pár négyzetméteres előszobán túl, a félszoba 5-10 négyzetméteres méretén keresztül, a 15-30 m2-es lakószoba vagy nappali méreten át, akár 50 m2 feletti – akár medencét, vagy egyéb szabadidő funkciót magába foglaló – terület, tér is lehet.

A télikert formáját tekintve lehet akár három-, négy- vagy hatszög alakú is, de tulajdonképpen bármilyen forma megvalósítható, beleértve a szegmensíves, tört formákat is. Mivel a télikert jellemzően az épület homlokzatához csatlakozik, legtöbbször nyeregtetős vagy félnyeregtetős megoldással készül. Amennyiben az épület adottságai lehetővé teszik, kivitelezhető negyed- vagy félkör alapú, sugaras tetőkialakítás is. A tető formája illeszkedhet az épület tetőszerkezetéhez, azt folytathatja azonos vagy mérsékeltebb szögben is.

Amire figyelni kell a tető kialakításánál, hogy a télikert homlokzatának mérete elérje az általában jellemző 2,1-2,4 méteres magasságot. Ezt az télikert tetejének dőlésszöge és a csatlakozó épület fogadómagassága határozza meg. Javasolt a minél nagyobb homlokzatmagasság, mert így nő a belső tér mérete, ami egyértelműen előnyösen hat a benne élők komfortérzetére.

A TÉLIKERT BERENDEZÉSE

Az említett komfortérzetet a télikert berendezése is befolyásolja, ami szintén teljes mértékben a megrendelő ízlésére van bízva. Csak néhány lehetőséget sorolnánk fel ötlet-adás gyanánt:

  • Természetközeli megjelenést érhetünk el hajópadló, illetve fagerendás mennyezet kialakításával, természetes textíliákkal.
  • Klasszikus eleganciát alakíthatunk ki nehéz anyagokkal történő burkolással.
  • A mediterrán hangulat felé mozdulhatunk el nád, rattan, vagy tömörfából készült bútorok révén.
  • Keleties hangulatot varázsolhatunk télikertünkbe a természetes anyagokkal és a zöld különböző árnyalatainak alkalmazásával.

Az általunk gyártott és összeállított télikertek mindig megfelelően illeszkednek az Ön igényeihez és a környezeti adottságokhoz.

Kérje árajánlatunkat itt! Vagy látogasson el bemutatótermünkbe!

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

AJÁNLATKÉRÉS